top of page

Auf wiedersehen Deutschland 28h

Pienen saksalaiskylän keskustassa oli hiljaista. Bensakanisterit käsissään kaksi hahmoa lähestyi suljettua huoltoasemaa. "Vielä viisi minuuttia", viittilöi paikalle tullut myyjä. Lopulta kello tuli kuusi, ja päästiin tankkaamaan ja sitä kautta perinteeksi muodostuneelle kuntoiluhetkelle kohti venettä. Puoli seitsemän torstaiaamuna maissa vene irtosi maista, pidemmäksi aikaa kuin kukaan uskoi.


Nollatuulessa päästiin heti hyödyntämään täydennettyjä bensavarantoja. Tätä hyödyntämistä jatkettiinkin sitten seitsemän tuntia, kunnes Pohjanmeren rannikolla tuntikausiksi shakkipelin syövereihin uppoutuneet miehistön jäsenet havahtuivat äkilliseen äänimaiseman muutokseen. Näin alkoi luoteistuulen siivittämä pitkä purjehdusosuus. Loistavan sääikkunan johdosta uudet tuulet alkoivat puhaltaa myös matkasuunnitelmissa, ja tavoitematka siirtyi Master Chef Solmun eväistä kylläisen miehistön mielissä yli tuplasti alkuperäistä pidemmäksi.


Illan jo hämärtyessä ja aluevesirajan hiljalleen lähestyessä tuuli vaimeni jälleen ja perämoottorin iltahuuto kajahti pitkin harmaata, mutta sumuiseen päivään verrattuna selkiytynyttä ulappaa. Ennen pimeää nousi myös reissun neljäs kohteliaisuus-lippu, kun Alankomaiden värit hilattiin mastoon. Yhdentoista aikaan illalla valoisuus alkoi jo muistuttaa tomuisen perunasäkin tasoa ja kapteeni joutui heräämään tunnin torkuiltaan.

 

Yön pimeydessä matka taittui hitaasti mutta varmasti rannikkoa myöten. AIS-järjestelmän avulla pääsimme pujottelemaan Euroopan suurimman katkarapulaivaston lomassa haavereitta. Yön hämmentävimmästä ilmiöstä vastasivat veneen kyljessä revontulten lailla vihreinä loistaneet panssarisiimalevät. Aamun valjetessa hyvin vaihtelevasti nukkumisaikaa saanut miehistö joutui ikäväkseen toteamaan muutaman ilmenneen pulman.

A) Bensa oli lähes loppu. B) Kiersimme punaista poijua oikealta, kulkuamme ohjanneen GPS:n mielestä vasemmalta. C) Satamaan Lauwersoogiin oli vielä melko pitkä matka. D) Laskuvesi virtasi meidän kannalta aivan väärään suuntaan.

Tie laskuveden aikana paljastuneiden saarien lomasta mantereelle oli onneksi merkitty poijuilla, joten jotakuinkin kahden solmun vauhtia lilluen hivuttauduimme Sopulivartion varmoissa käsissä purjein kohti satamaa aamuröhnötystään viettävien hylkeiden tarkkaillessa. Pitkää päivää tehneet miehistön vanhemmat jäsenet pääsivät viimein ansaitulle huilille. Useamman tunnin jälkeen vene lopulta hivuttautui viimeisillä bensoillaan kiinni Lauwersoogin laituriin kello 10.48. Näin hieman yli 28 tunnin vääntö oli saatu päätökseen, samoin kuin tämän miehistön rupeama kokonaisuudessaan, jonka aikana vene liikkui reilussa kolmessa vuorokaudessa ja yhteensä 61 tunnin purjehduksella taikka ajamisella Heiligenhafenista Lauwersoogiin.

Tästä siirretään kapula ankkuriosuuden menijöille. Hyvillä säillä Englanti on vielä kiikarissa!

Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page