top of page

Vuorovesivirtoja Tukholman saaristossa?


Torstaiksi oli sääennusteissa luvattu kohtalaista länsituulta, joka olisi ollut mitä parhain tuulen suunta lipua sisään Tukholman saaristoon. Matalapaineiden reitti oli kuitenkin muuttunut siten, että tuuli tulikin koillisesta eli suoraan aiottua menosuuntaa vastaan. Lisäksi nopeus oli korkeintaan kohtalaista, enimmäkseen heikkoa. Heikon vastatuulen lisäksi vettä oli luvassa kahden pisaran verran koko päiväksi.

Tämä ennuste piti paikkansa ja ajoimme pääosin koneella ajoittain varsin reippaassa vesisateessa. Blue Bird on ollut tänä kesänä matkalla yli kaksi kuukautta ja tämä oli ensimmäinen kokonainen sadepäivä! Emme olleet alustavasti varautuneet näin pitkään koneajoon, mikä tarkoitti pitkästä aikaa pohdiskelua siitä, mihin veneessä olevilla bensavaroilla (25 l) päästään ja toivottavasti siitä paikasta saa lisää bensaa.

Matkavauhdiksi asetettiin 4 solmua ja alussa ruotsalaisten Utön edustalla päästiin jopa kryssimään hyvää 5 solmun nopeutta. Välillä matalalla olevien pilvien ja sadeverhon välistä näyttäytyi upea Tukholman saaristo. Taivaalla syksyn etenemisestä kieli etelään muuttavien hanhien nauhamaiset parvet samaan aikaan kuin sinilintumme kulki vakaasti kohti pohjoista kotisatamaa.

Ornön saaren kapeikoissa vene meinasi äkkiä kääntyä poikittain ja vauhti hidastui lähes solmulla. Tällaiseen oli törmännyt aiemmin Pohjanmerellä ajettaessa vuorovesivirtaa vastaan, eihän Itämerellä pitänyt olla vuorovettä. Hetken pohdittuamme tilannetta päädyimme siihen, että kahden edellisen päivän etelätuuli oli pakannut meriveden saaristoon, ja nyt vesi pohjoistuulen myötä palasi merelle. Todella voimakas ilmiö!

Alun perin ajatuksena oli yöpyä Ruotsin kuuluisassa venesatamassa Sandhamnissa, jossa kipparin isä on aikoinaan nuorena miehenä käynyt haastamassa paikallisia kilpapurjehtijoita, mutta bensan vähyys ja hämärtyvä ilta lyhensivät hieman matkareittiä. Yösatamaan Bullandön vierasvenesatamaan saavuimme pimeässä klo 20.15. Vaikka satama näytti hiljaiselta, sieltä löytyivät tarvitsemamme palvelut.

Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page