top of page

Aja 210!

Aamun viimeisten valmistelujen jälkeen s/y Caramelle lähti Utön sumuisesta satamasta klo 5.40 kohti avomerta ja Gotlantia. Navakka tuuli vauhditti veneen matkaa ja aallot kantoivat alusta hurjaa vauhtia kompassisuuntaan 210 astetta. Hyvin pian matkan alussa miehistö sai kokea tähän astisen matkan pahimman vihollisen, merisairauden. Toiset selvisivät tästä haasteesta helposti, ja toiset vähemmän helposti.

Alkumatka sujui joutuisasti yli kuuden solmun keskinopeudella, ja mitattiinpa matkalla jopa Bluebirdin nopeusennätys myötäaallokon kantaessa venettä parhaimmillaan 10,51 solmua. Kapteenin tiedon mukaan aluksella on aiemmin kuljettu parhaimmillaan noin 9 solmua, joka ylittyi lähes kahden päivän matkan aikana useasti. Todettava on, että aaltojen syleilyssä Bluebird on parhaimmassa elementissään. Vene lähes lentää aallon harjalta toiselle!

Illan tullen tuuli alkoi tyyntyä, ja auringon laskeutuessa miehistö käynnisti moottorin matkan nopeuttamiseksi. Noin viiden tunnin ajon jälkeen moottori sammui, ja tuulen huomattiin jälleen nousseen riittäväksi. Purjeet nostettiin pienien vastoinkäymisten kautta, ison purjeen vinssin sokan hävittyä jonnekin aavan meren syövereihin. Tästä haasteesta selvittiin kuitenkin luovalla ajattelulla, ja purjeet saatiin nostettua pienestä pyörimisestä huolimatta.

Aamun koittaessa ja auringon noustessa tuulet yltyivät jälleen edellisen päivän lukemiin. Bluebird pääsi jälleen oikealla paikalleen lähes nelimetristen aaltojen keskelle, ja aamupäivän keskinopeus nousi lähes seitsemään solmuun, vaikkei sivuaallokossa päästykään aivan yhtä koviin hetkellisiin nopeuksiin kuin edellisenä päivänä.

Puolenpäivän aikaan koko miehistö heräteltiin kun ensimmäisiä havaintoja Gotlannin saaresta alettiin tehdä horisontissa. Innosta pinkeä miehistö riensi kannelle valmiina rantautumaan. Ylpeästi puhuttiin kuinka pitkä ylitys oli tehty ennakoitua nopeammassa ajassa. Nämä puheet kuitenkin loppuivat nopeasti karun totuuden iskiessä väliin, miehistön mielissä kohdesatama Visby olikin yli kymmenen mailia pohjoisemmassa kuin todellisuudessa. Tuulten hiukan hiipuessa ja matkan kuluessa hitaasti nousi miehistön keskuudessa lentäväksi lauseeksi: ”Enää kolme tuntia.” Tätä lausahdusta hoettiin Bluebirdin kannella useammin kuin kerran iltapäivän aikana. Miehistö sai kuitenkin ihailla Gotlannin jylhiä kallioisia laitoja ja pitkiä hiekkarantoja lipuessaan rauhallisesti saaren rannan viertä.

Lopulta Visbyn satama siinsi horisontissa, ja samalla tuuli yltyi uudestaan. S/y Caramelle saapui matkansa ensimmäiseen ulkomaiseen satamaan purjeet pullollaan ja Suomenlippu liehuen. Lukuisiin vaatekerroksiin pukeutunut miehistö sai ihmetellä jälleen sivistystä ja lämpöä Visbyn satamassa paikallisten kulkiessa laiturin läheisyydessä shortsit jalassa. Varsinaisen Itämeren ylittämiseen kului veneeltä 38 tuntia, ja pienistä vastoinkäymisistä huolimatta miehistö oli tyytyväinen ja onnellinen suoritettuun taipaleeseen.

 

S/y Caramelle kippareineen jää muutamaksi päiväksi Visbyn satamaan nauttimaan hyvin ansaitusta levosta miehistön vaihtuessa. Veneen seikkailu jatkuu taas maanantaina 5.6. uusilla vesillä Ruotsin rannikolla.

Featured Posts
Päivityksiä tulee pian
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Tunnisteita ei vielä ole.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page